Транспортните синдикати към КНСБ излизат на протест заради заплатите

Бушува недоволство около Бюджет 2024

11.12.2023 | 10:02 Редактор: Толя Стоянова

От 11.12.2023 г. Федерацията на транспортните синдикати – ФТС към КНСБ започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната.

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозни средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетни каси и работни места на служителите. Това е само първата стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, предупреждават от КНСБ.

"Искането на КНСБ и ФТС за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. целево за увеличение на заплатите в сектора е свързано с желанието ни за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт. Социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт. Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал. За наше огромно учудване и съжаление не получихме разбиране нито от финансовия, нито от транспортния министър", гласи съобщението на Федерацията на транспортните синдикати.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)