Пилешко с ешерихия коли и стар хляб: Това натровило децата, яли дюнери в Розино

Собствениците на обекта оспорили в съда затварянето на дюнерджийницата

10.12.2023 | 16:20 Редактор: Елеонора Танева
Пилешко с ешерихия коли и стар хляб: Това натровило децата, яли дюнери в Розино

В караваната в карловското село Розино, от която местни деца и ученици от Клисура си купиха дюнери на 2 октомври т. г. и получиха хранително натравяне, са открити продукти извън нормите или с изтекъл срок на годност. Взетите от инспектори на Агенцията по безопасност на храните проби показали наличие на ешерихия коли над допустимото в пилешкото месо. В хладилника пък били открити пакети с ливански хляб с изтекъл срок на годност. Отделно в разрешението на търговския обект дейност като приготвяне и продажба на дюнери не е вписана. В резултат е наредено караваната да затвори като обект за продажба на храна.

Собственицити ѝ са оспорили разпореждането на спирането на обекта, но жалбата им е отхвърлена от Административния съд в Пловдив, защото нарушенията са ясно описани, уточнява "24 часа". 

Сигналът за натровените деца беше подаден от директорката на основното училище в Клисура, след като те яли от дюнерите и започнали да повръщат и получили силни стомашни болки.  Част от тях се лекуваха в болницата в Карлово, други бяха настанени в Инфекциозната клиника в Пловдив. 

Снимка: БГНЕС