Почитаме Света Анна - закрилница на бременните и семейството

На празника се гадае каква ще бъде годината

09.12.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева
Почитаме Света Анна - закрилница на бременните и семейството

Днес Православната църква чества зачатието на Света Анна. Анна и нейният съпруг Йоаким дълго време нямали деца. Мъката им била голяма, а за това че нямали деца били много укорявани от хората.

Във времето, в което живели бездетството се считало за Божие наказание. Дълго се молели Бог да чуе молитвите им и да ги дари с дългоочакваната рожба. И чудото станало. С молитва дошла добрата вест за зачеването на тяхното дете, което ще бъде наречено Мария.

Зачатието на Богородица било почетено с празненство в Ерусалимския храм. Църковното празнуване било благодарност към Бога, освободил ги от неплодството.

На днешния ден се раздава жито и царевица. Бременните и младите жени не бива да работят, за да родят по-лесно. На празника се гадае и каква ще бъде годината. Ако в дома ви влезе добър и богат човек, такава ще бъде и годината ви. Ако първият влязъл е мъж, добитъкът ще ражда повече мъжки животни през новата година, пише az-jenata.bg.

Смята се че това е празник и на самодивите и магиите, затова според народните вярвания мъжете не бива да излизат от домовете си.

Имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анита, Анелия, Анета, Анабел.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)