Министър Хинков върна името на болница "Чирков", отново става "Света Екатерина"

"Това не е промяна, а връщане на старото име", посочиха от Министерството на здравеопазването

08.12.2023 | 19:53 Редактор: Вяра Димова
Министър Хинков върна името на болница

Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името "Света Екатерина" да остане и след него. Това е обяснението, което разпространиха от Министерството на здравеопазването по повод множество запитвания за промяната името на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" на  "Света Екатерина".

От ведомството заявяват следното: 

"Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: "протестираме и апелираме да върнете старото ѝ име!"

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са: "Името "Света Екатерина" бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква. 

"По настояване на проф. Александър Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх.

През годините името "Света Екатерина" се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света.   Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на "Св. Екатерина", е изложен негов портрет. 

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на "Проф. д-р Александър Чирков".  Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение. По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва "Св. Екатерина" и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург", посочват още от Министерството на здравеопазването, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС