Денков и Габриел откриха Института за върхови постижения GATE

Сградата е разположена в кампуса на СУ "Св. Климент Охридски"

08.12.2023 | 07:46 Редактор: Искра Ангелова

Десетки представители на политическия елит, начело с премиера и вицепремиера, общественици и граждани се събраха на откриването на новата сграда за върхови постижения в областта на науката. Лично премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, заедно с директора на института Силвия Илиева, откриха Института за върхови постижения GATE.

Институтът е мястото, където идеите и възможностите се срещат, за да открият начини как животът ни може да се подобри.

Сградата е разположена в кампуса на СУ "Св. Климент Охридски" и не само е архитектурно впечатляваща, но е и оборудвана с най-нови технологични решения. А мисията на GATE e да помага и да прави ежедневието ни по-лесно. Един от проектите е "Цифров двойник на града".

"Всички знаем за проблема с детските градини, така че един от нашите сценарий е да видим къде липсват детски градини на 15-минутно пешеходно разстояние и да предложим автоматизиран начин за определяне на местата на новите такива. Резултатите са налице, въпрос на воля е да се вземат предвид при следващо планиране. Влизаме в концепцията "15-минутен град" и това би могло да доведе до намаляване на трафика", заяви проф. Десислава Антонова.

Институтът GATE активно развива и иновациите за по-добро здравеопазване в страната ни.

"Започнахме от областта на Алцхаймера. Създадохме множество биомаркери и методи за ранна диагностика, защото там повече не може да се оправи, но това е изключително важно. Ако ранно се диагностицира, това ще даде много по-голям фронт на лекарите да пробват различни терапии и методи", коментира Георги Петков от института.

Проектът е пример за това как може успешно да се комбинира подкрепа от различни инструменти на Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа.