Депутатите взеха ново решение за дерогацията на руския петрол

Бюджетът отпада от дневния ред на народните представители

07.12.2023 | 14:12 Редактор: Елеонора Танева

Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март следващата година. По-рано, от 1 януари отпадат квотите за износ. Депутатите ще пишат нов закон за отпадане на дерогацията за внос на руски петрол. Това се наложи, защото "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС не се обединиха около нито едно от изминалите предложения. На "Продължаваме промяната - Демократична България" предвиждаше да отпадне разрешението от 1 март, а на ГЕРБ-СДС от 1 януари.

Нова дата за дерогацията – около това се обединиха депутатите след 2-часово обсъждане с няколко почивки.

"Дали в рамките на по-малко от 24 часа ще запазите едно мнение по най-важния въпрос в държавата или ще продължите да си играете на "тука има - тука нема", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като от днешния дневен ред отпадна обсъждането на държавния бюджет.

"Дерогацията се прекратява от 1 март, подробността е, че трябва да разпишем текстовете за ревизията, която Агенция "Митници" трябва да направи, за да се прецени какви складови количества има в "Нефтохим", за да не се задръстят складовете на рафинерията", каза Йордан Цонев от ДПС.

Предстои изготвянето на новия законопроект и разглеждането му в комисия, чак тогава ще влезе отново в пленарната

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)