Почитаме Св. Сава, има специален ритуал жената да се сдобие с рожба

Имен ден празнуват Елисавета, Сава, Славка

05.12.2023 | 10:42 Редактор: Елеонора Танева
Почитаме Св. Сава, има специален ритуал жената да се сдобие с рожба

На днешния ден православната църква почита паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Ерусалим. Манастирът "Свети Сава“ съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът". Вярва се, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до година рожба ще добие, пише az-jenata.bg.

Имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
фдгд
преди 4 месеца
Като почне да си вдига краката по на често може и да стане ! Сигнализирай за неуместен коментар