Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

"И в момента тръбата е там и носи потенциален риск от нова авария", заяви бившият кмет на Варна

04.12.2023 | 18:10 Редактор: Толя Стоянова
Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви бившият кмет на Варна Иван Портних.

Той коментира, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране, нито е избирал изпълнител, нито е строил тръбопровода, нито е бил надзор, нито е разплащал, приемал, въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб.

"След инцидента сме уведомили всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро", категорично заяви Портних, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че в продължение на 3 години Община Варна е очаквала безрезултатно финансова подкрепа, за да вкопае отново тръбата под дъното на езерото.

"И в момента тръбата е там и носи потенциален риск от нова авария", предупреди Портних.

Снимка: БГНЕС