1000 евро наем за тристаен апартамент в София - ето кои са най-скъпите квартали

Двустайните апартаменти варират между 270 и 550 евро

01.12.2023 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева
1000 евро наем за тристаен апартамент в София - ето кои са най-скъпите квартали

През последните две години пазарът на наеми на недвижими имоти бе доста спокоен

"Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето студенти се обучаваха онлайн. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Все повече чужденци търсят апартаменти под наем. В страната ни се преместват цели фирми. Наемодателите, съответно, вдигат наемите и заради инфлацията", заяви брокерът  Иван Пеев пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Тристайните апартаменти в София се отдават под наем на цени между 400 и 1000 евро в зависимост от това дали предлагат гараж или паркомясто. Най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов". По-достъпни са кварталите "Надежда", "Люлин" и "Обеля". Все по-рядко се търсят необзаведени жилища. 

"Нивата на наемите на двустайните апартаменти в София варират между 270 и 550 евро, а на тристайните се движат между 400 и 1000 евро, като тук значение има и наличието на гараж, като най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов", а по-достъпни са "Надежда", "Люлин" и "Обеля", уточни Пеев.

Факторите, които движат пазара на наеми в София са няколко. На първо място София е столица на страната и хората, които идват не винаги идват с идеята да останат да живеят тук. Идват да учат, да работят за няколко месеца или да използват града като трамплин за кариерата си, за да заминат да работят в чужбина. Ето защо за тях няма резон да закупуват имот, а е много по-удобно да наемат.

"На второ място хората, които нямат възможност на този етап за изтегляне на кредит за покупка, но искат да живеят самостоятелно, наемат имот в столицата", каза Пеев. 

Четете повече в bloombergtv.bg

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
Мари Ла Фаланта
преди 4 месеца
Никой никого не кара да стане софиянец.Аз си живея в къщата на село .И е на два етажа с парно съм Сигнализирай за неуместен коментар