Заплата според дипломата - кои студенти стартират с 4000 лв.

Средният доход на завършилите висше образование достига 2211 лв.

01.12.2023 | 19:00 Редактор: Ивета Велева
Заплата според дипломата - кои студенти стартират с 4000 лв.

Важна и интересна информация за позицията на българските висши училища, спрямо световните стандарти. Рейтингите на университетите са добър ориентир за всички бъдещи висшисти. От тазгодишната класация, например, става ясно с диплома от кой ВУЗ можеш да разчиташ на наистина добро заплащане

Конкретните данни показват, че средното ниво на безработицата сред висшистите за 2023 г. е малко над 2%. Сред завършилите "Медицина", "Фармация", "Стоматология", "Военно дело" и "Математика" тя е най-ниска, под 1%. Най-висока е при завършилите социални дейности - "Педагогика" и "История и археология", където безработицата е над 3%. Положителната тенденция тук е в броя на студентите, които търсят реализация в чужбина. Миналата година те са били около 17%, а тази година спадат до рекордно ниско равнище от 14%.

Най-доходоносните специалности според проучване разкриват следната статистика.

Средният доход на завършилите висше образование достига 2211 лв. Най-високо възнаграждение могат да очакват студентите в направление "Информатика и компютърни науки", където средният доход е 4545 лв. След него е "Военното дело" - със заплати малко над 4000 лева.

"Металургията" също се нарежда в топ 3 специалности. В дъното на класацията е "Ветеринарната медицина", преди нея е "Стоматологията" с 1350 лв. и "Хранителните технологии" с близо 1400 лева възнаграждение.

По въпроса със заплатите, изглежда най-висок е доходът при завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет- близо 6500 лева на месец, а техните колеги от Нов български университет в същата област могат да очакват заплащане с 800 лева по-малко. И още една положителна тенденция - за последните 10 г. делът на чуждестранните студенти в България се удвоява - от около 4% през 2013 г. до над 8% от всички действащи студенти през тази година. В това отношение се доближаваме до средното ниво за Европейския съюз. А кои са най предпочитаните специалности за тях. Оказва се че това е медицината, като повече от половината студенти в това направление са чужденци. След това се нарежда стоматологията и ветеринарната медицина.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR