Областният управител сезира прокуратурата за падналата алея, свързваща кв. "Сарафово" с Бургас

Изградена е абсолютно незаконно върху държавен терен, посочи Пламен Янев

01.12.2023 | 09:09 Редактор: Тодор Петров
Областният управител сезира прокуратурата за падналата алея, свързваща кв.

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев ще сезира прокуратурата за падналия участък, свързващ кв. "Сарафово" с Бургас, представян на гражданите като велоалея. 

"Алеята е изградена абсолютно незаконно върху държавен терен, асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Това е извършено извън всички строителни норми и на този път е било разрешено да севе разхождат пешеходци и велосипедисти. Това е истинска небрежност към живота и здравето на хората и е истинско чудо, че тя се е срутила в морето в момент, в който върху нея не е имало никой. Защото щяхме да оплакваме поредните жертви", каза Пламен Янев.

Той настоява прокуратурата да извърши обстойна проверка на целия процес на незаконното строителство и дали в това незаконно строителство има участие Община Бургас и разходени ли са общински средства.  Областният управител припомни, че в последните години е практика да бъдат пускани в експлоатация обекти, които не са завършени според изискванията на закона или дори са абсолютно незаконни.

"Призовавам хората да бъдат бдителни, защото тези обекти носят риск за живота, а е налице тенденция отговорните контролни органи рядко да предприемат превантивни действия, дори информацията да е разпространена сред обществото. Държавата не бива да толерира подобна безотговорност“", коментира още Янев. 

Той призова всички жители на областта да подават сигнали в Областна администрация, ако се съмняват за подобни практики в населените места, в които живеят.