Първият хеликоптер за спешна помощ ще лети от Италия до България на 15 януари

Ще се обучат пилоти за много къс период, обяви транспортният министър

30.11.2023 | 20:02 Редактор: Вяра Димова
Първият хеликоптер за спешна помощ ще лети от Италия до България на 15 януари

"Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ - ХЕМС, е вече готов и ще лети от Италия до България на 15 януари", каза по време на изслушване в парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Георги Гвоздейков. В средата на декември ще замине българска група, която трябва да приеме машината, след като бъдат направени необходимите тестове.

В момента друга група служители от системата 112 се обучава в Италия от италиански специалисти.

"На 15 януари хеликоптерът ще пристигне България, той ще извърши полет от Италия до България. Италианските колеги от завода производител направиха специална програма за България, където ще започнат обучение на всички пилоти. Те са готови да направят цялото обучение за много къс период - между година и половина и две години, като до 2026 година, когато трябва да бъде доставен и последният хеликоптер, те ще могат да обучат поне още 20 пилоти, които на нас ще ни бъдат достатъчно", обяви министър Гвоздейков, цитиран от БНР.

Транспортният министър каза още, че предстои и обявяване на процедурата по обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази.

Снимка: БГНЕС