Какво знаем за състоянието на патриарх Неофит? Миряни се помолиха за здравето му

Лекарите полагат всички необходими грижи за стабилизирането на състоянието на Негово Светейшество

30.11.2023 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Състоянието на Българския патриарх все още е без промяна. От Българската православна църква потвърдиха, че той е приет във Военномедицинската академия заради белодробно заболяване.

От източници на Bulgaria ON AIR знаем, че повече от 10 дни предстоятелят на Българската православна църква се лекува от пневмония. Началникът на отдел "Протокол" в Св. Синод Емил Велинов заяви, че лекарите полагат всички необходими грижи за стабилизирането на състоянието на патриарх Неофит. Днес говорителят на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан направи изявление, в което повтори и потвърди вчерашното съобщение на канцеларията на Синода, че става въпрос за белодробно заболяване и призова вярващите да се молят усърдно.

"Във връзка с множеството журналистически запитвания относно състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, уведомяваме, че той наистина е хоспитализиран във Военномедицинска академия в град София с белодробно заболяване. Призоваваме всички православни християни усърдно да се молят за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване, оздравяване и изписване от болничното заведение", поясни митрополит Киприан.

Миряните се включиха в апела на висшите духовници. А след литургията в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха прочетени прошения за възстановяването на Българския патриарх.

От Св. Синод призоваха да се приема за достоверна информацията, която е разпространена единствено от тях. Що се отнася до богослужебния живот - в Софийска епархия литургиите се отслужват от викарните епископи на патриарх Неофит, а в страната от епархийските митрополити.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС