Невъзможен вот? СОС остава без председател, правят четвърти опит след седмица

Партиите с взаимни обвинения, че се уговарят сглобки

30.11.2023 | 19:12 Редактор: Вяра Димова

Месец след изборите - Столичният общински съвет още няма председател. А съветниците и днес се провалиха в избора му. Партиите се обвиниха взаимно, че скришно уговарят сглобки една с друга. По вече два пъти отиграния сценарий - първо гласуване с последвал балотаж, общинските съветници отново се озоваха в стартова позиция

Имаше и изненади. Кандидатът от най-голямата формация "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" Борис Бонев се отказа от номинацията си.

"Установихме, че консенсус за избор на председател на това трето гласуване няма как да има. Поради тази причина взехме единодушното решение, че за трети път да издигаме моята кандидатура няма никакъв смисъл", заяви Бонев.

При гласуването множество бюлетини се оказаха невалидни.

"От поведението след това се видя, че всъщност те потвърдиха, че или ще е Борис Бонев, или никой друг", категоричен е Георги Георгиев от ГЕРБ.

"Вотът е таен. Ние призовахме да се гласува по съвест", напомни още Бонев.

Така до балотаж стигнаха кандидатът на БСП - Диана Тонова и на "Възраждане" - Красимир Гълъбов. И двамата получиха значително по-малко от нужните  31 гласа.  

"Току-що чухте от колегите от ГЕРБ, че чакат покана, за да управляват заедно с ПП-ДБ", отговори Иван Таков от БСП.

"С левите ли ще работят от БСП? Предупредих ви още на първата сесия за сглобката, която се подготвя и за театъра, който се разиграва, за да имат алиби и да изгрее малката червена звезда на следващото заседание", посочи още Георгиев.

"Те са в сглобка и в коалиция, и на национално ниво. Кое точно ги спира да бъдат в сглобка и в коалиция и на местно ниво?", попита Деян Николов от "Възраждане".

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.