Европа дава над €1,7 млн. за борба с нелегалната миграция в региона между България и Турция

В Бургас бе връчен договорът за изпълнение на съвместния проект между двете държави

28.11.2023 | 22:20 Редактор: Толя Стоянова
Европа дава над €1,7 млн. за борба с нелегалната миграция в региона между България и Турция

Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в мерки за борба с нелегалната миграция в пограничния регион между България и Турция. Средствата се осигуряват по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027. В Бургас бе връчен договорът за изпълнение на съвместния проект между двете държави.

"Инвестираме в сигурността не само на трансграничния регион, но и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали чрез най-големия проект по програмата да финансираме най-приоритетните направления, да надградим съществуващите системи и да бъдем максимално подготвени в предотвратяване на незаконния трафик на хора", заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева при връчване на договора по проекта на заместник-министъра на вътрешните работи Кирил Ценкин. 

Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Продължителността на проекта е две години. Общата цел на инвестицията е да се повиши капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион чрез подобряване на функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

С осигуреното европейско финансиране се предвижда полицейските управления в Бургас, Ямбол и Хасково да закупят общо 16 високопроходими специализирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса. От турска страна средствата ще се инвестират в модерни устройства за проверка на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за разпознаване на автомобилни номера.

За подобряване на подготовката на служителите се предвижда провеждането на специализирани обучения. Те включват повишаване на знанията по политиката на ЕС в областта на миграцията и управлението на кризи, а около 70 служители на правоприлагащите служби в Одрин и Къркларели ще преминат обучение по английски  и български език.

Предвидени са и съвместни обучения между българските и турските служби за усъвършенстване на координацията, обмяната на опит и добри практики, както и съвместни демонстрационни събития в двете страни. На церемонията по връчването на договора за изпълнение на проекта присъстваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, областният управител на Бургас Пламен Янев, директорите на ОДМВР в Бургас и Хасково – Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол Атанас Атанасов, заместник-областният управител на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов. 

Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройството