Да рискуваш собствения си живот, за да спасиш друг - сдружение събира пари за дрон с термокамера

Той може да бъде полезен не само в издирването на хора, но и за разузнаване при пожари, наводнения

26.11.2023 | 20:41 Редактор: Искра Ангелова

Bulgaria ON AIR ви среща хората, които са готови да рискуват живота си, за да спасят други хора. През 2016 година ентусиасти основават сдружението, специализирано в издирване и спасяване в трудно достъпни и пресечени терени в среда извън града. Оттогава към тях се присъединяват повече от 40 доброволци.

Сред първите са Илиян Кожухаров и Димитър Чаушев. Разказват, че да бъдеш планински спасител, означава да поставиш доброволно живота си в опасност, за да спасиш нечий чужд живот.

"Ако се поддадем на страха, ние самите ставаме уязвими, не мислим - тръгваме и каквото можем правим", сподели Илиян Кожухаров.

Работата за откриването и спасяването на хора ще бъде улеснена, ако Илиян, Димитър и колегите им разполагат с дрон. В момента събират средства за закупуването на индустриален дрон с термокамера за специализирани спасителни акции. Той може да бъде полезен не само в издирването на хора, но и за разузнаване при пожари, наводнения, разрушения и всякакви други спасителни дейности. А винаги има нужда и от още доброволци.

"Това е дрон от индустриален тип, който е създаден и проектиран специално за издирване и спасяване. Той може да издържа на много екстремни условия, на температури от -20 и изключително силен вятър не му пречат да функционира, има удължен живот, батериите му издържат много, има възможност да пренася тежки товари, не огромни, но все пак медикаменти и различни медицински инструменти в точно определен момент", коментира Димитър Чаушев.

Вижте повече в репортажа.