Бюджет 2024 - защо социалните партньори не се разбраха и на какво заложи Василев?

НСТС постигнаха консенсус около разчетите на парите за здраве

21.11.2023 | 19:53 Редактор: Ивета Велева

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна консенсус по параметрите на държавния бюджет. Синдикати и работодатели не бяха единодушни и по точките от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Обединиха се обаче около разчетите на парите за здраве.

Увеличение на минималната работна заплата на 933 лева, по-високи пенсии, намаляваща инфлация и скок на брутния вътрешен продукт - това е сметката на финансовия министър Асен Василев за бюджета за 2024 година.

"Бюджетите позволяват влизане в Еврозоната от 2025 година, има значителни увеличения в минималната заплата, пенсиите, в разходите за образование и здравеопазване", поясни финансовият министър.

Синдикатите обаче искат увеличение на заплатите в секторите - образование, транспорт, здравеопазване и култура. Такова обаче не е заложено в план-сметната на Василев.

"Липсват ни 600 млн. лева за заплати в сферата на образованието, за висшето образование, за здравето. Ръст е нужен в системата на транспорта - БДЖ, градски транспорт, както и ръст в земеделието. Наистина дълъг списък, но парите биха могли да бъдат намерени в дълбокия джоб на капиталовите разходи, въпреки че те бяха намалени вече", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Представителите на работодателските организации са скептични към заложения скок в БВП в бюджета за догодина и се обосноваха със затруднената икономическа обстановка в съседните държави.

"Приходната част е трудно изпълнима, защото ръст с 15,6% на приходите е в сферата на много оптимистични очаквания. За нас липсват реформи, които да се залагат с разходната част и този дефицит който ще го финансираме с нов дълг", коментира Добрин Иванова от АИКБ.

Категоричното одобрение на социалните партньори срещна само бюджетът на Здравната каса. Здравният министър отчете, че в него са заложени повече средства за превенция и ранно диагностициране на заболявания.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)