Да очакваме ли бежанска вълна заради конфликта между Израел и "Хамас"?

Оградата на границата се компрометира всеки ден от нелегалните, заяви шефът на МВР Калин Стоянов

15.11.2023 | 11:53 Редактор: Тодор Петров
Да очакваме ли бежанска вълна заради конфликта между Израел и

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че няма индикация за нова бежанска вълна във връзка с войната между Израел и "Хамас".

През септември се наблюдава постепенно намаляване на опитите на нелегалните мигранти да преминат границата с Турция.

"През пролетта и началото на лятото имаше по около 1500 опита за преминаване на границата. В резултат на действията на МВР през септември и октомври, които по принцип са най-силни за нелегалната миграция в сравнения с предходните години, има 300 – 400 опита за преминаване", обясни Стоянов.

Той призна, че няма как при 1500 опита за преминаване на границата, някой нелегален да не мине, но пък такива нелегални са хванати във вътрешността на страната или на изход на страната.

По думите му отслабването на натиска е резултат от новата организация на работата на граничарите.

"Оградата на границата се компрометира всеки ден от нелегалните и се възстановява всеки ден от военните. През септември в резултат на дъждовете и бедственото положение в Резово оградата е компрометирана на 19 места и възстановена", каза министърът.

"400 липсващи човека гранични полицаи с полицейски правомощия заварих като станах министър и редно е първо да се попълни този състав, а след това да се запълни новият щат от 1200 души", каза Стоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)