Тагарев: Надявам се български фирми да произвеждат повече боеприпаси за Украйна

Подкрепата за Украйна е без алтернатива за сигурността на Европа, каза военният министър в Брюксел

14.11.2023 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: Надявам се български фирми да произвеждат повече боеприпаси за Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в редовното заседание на Съвета "Външни работи/Отбрана“, което се проведе в Брюксел. Във фокуса на дискусиите бяха подкрепата за Украйна, привеждането в действие на Капацитета на ЕС за бързо развръщане и ръководените военни мисии и операции в Африка и Западните Балкани.

Министър Тагарев потвърди значението на подкрепата за Украйна като стратегически императив без алтернатива за сигурността на Европа и призова ЕС да продължи със значителна военна подкрепа за Украйна, която да осигури на страната възможността да посрещне най-неотложните си нужди в областта на отбраната, да защити своя народ и критичната си инфраструктура. Министър Тагарев подкрепи дългосрочните ангажименти на ЕС в сътрудничество с партньорите.

"Европейският инструмент за мир и военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна остават най-ефективните и политически релевантни инструменти за военна подкрепа на украинските Въоръжени сили“, подчерта министър Тагарев. Той акцентира на значението на европейската отбранителна индустрия, приветства инициативите на ЕК в тази сфера и призова за повече финансови стимули за индустрията.

Министърът на отбраната отбеляза постигнатия напредък в привеждането в действие на Капацитета на ЕС за бързо развръщане, като подкрепи разширяване на общото финансиране и развитие на структурата за командване и управление.

"Географският фокус на Капацитета на ЕС за бързо развръщане следва да бъде ориентиран към Западните Балкани, Черноморския регион и Източното партньорство“, отбеляза министър Тагарев. Той определи като важен фактор за сигурността в региона подновяването на мандата на военната операция на ЕС „Алтея“ в Босна и Херцеговина.

На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министър Тагарев подкрепи бюджета на Агенцията за 2024 г., както и новите приоритети на ЕС за развитие на способностите, ориентирани към новите технологии.

В отговор на въпроси на журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев поясни, че Европейският съюз обсъжда възможните стъпки за това как да се повиши капацитетът на предприятията от отбранителната индустрия, така че следващата година да бъдат произведени повече боеприпаси както за Украйна, така и за попълване на запасите в складовете на страните-членки от ЕС.

"Надявам се, че български фирми също ще се възползват от процедурите за подкрепа и допълнително финансиране за инвестиции за разширяването на производството на боеприпаси“, заяви министър Тагарев.

Снимка: БГНЕС