Засилена вулканична активност в света, Япония се сдоби с чисто нов остров

Учените с тревога наблюдават покачващите се температури в Световния океан

13.11.2023 | 14:20 Редактор: Толя Стоянова

През последните дни в различни краища на света се наблюдава засилена вулканична активност. Вулканът Етна изригна, в Исландия цял град се евакуира, а Япония се сдоби с чисто нов остров. Летището в град Катания работи, но е повишено нивото на опасност. Расте опасността от изригването на вулкана Фаградалсфял в югозападна Исландия. Учените са регистрирали повече от 20 000 земни труса и според прогнозите вулканът може да изригне всеки момент.

Заради опасността бе евакуиран град Гриндавик, в който живеят около 4000 души. Синоптикът Петър Янков обясни, че учените с тревога наблюдават покачващите се температури в Световния океан.

"Има една аномалия, която учените в момента обсъждат и тя е засилване на вулканичната дейност под водата в Световния океан. Особено в Атлантическия океан. Това усилване се забелязва и на Южния полюс, покрай Антарктида. Там се повишава чувствително температурата на водата", коментира Янков.

Подводен вулкан създаде нов остров край бреговете на Япония. За три седмици от вулканичната пепел и камъни се е образувал остров с диаметър 100 м и височина 20 м. 

Снимка: БГНЕС