"Не ни занимавайте с фетишите ви" - Депутати в словесна престрелка заради "Страйкър"-ите

"Тези машини да не ги ползват български войници", коментира Тошко Йорданов

09.11.2023 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

След два часа дебат депутатите решиха - закупуваме нови бойни машини "Страйкър" за над 2,5 млн. Закупуването им изправи управляващи и опозиция отново на нож.

"Трябва да има нови машини. Радвам се, че има съгласие между всички, че трябва да има модернизация на армията", каза председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Но от опозицията се усъмниха.

"Техниката е от 90-те години. Тези, които поне малко разбират от военно дело, са наясно с това нещо - техника, която САЩ в момента я махат от въоръжение и я препродават", заяви организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов.

"Тези машини да не ги ползват български войници, защото най-вероятно изходът ще е фатален за момчетата", коментира депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Напрежението се нажежи и след като дебатът премина от сухопътните войски към облеклото.

"Господин Костадинов може да решава само с какви чорапи да идва на работа", отсече Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Не е нужно да занимавате всички с вашите фетиши - първо започнахте с вратовръзка, сега се прехвърлихте на чорапи, не искам да си мисля какво ще е следващото", отговори лидерът на "Възраждане".

Министърът на отбраната се намеси, но за да обясни защо е важно да се закупят новите машини.

"Ние имаме шанса да продължим и да направим сериозна крачка към модернизацията на българската армия", категоричен бе Тодор Тагарев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС