ДАНС иска екстрадиция на журналиста на "Российская газета", той се крие в руското посолство

МВнР е отнело акредитацията на руския журналист Александър Гацак

01.11.2023 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Отново напрежение и скандал по оста София-Москва. ДАНС привика руски журналист - кореспондент на вестник "Российская газета", за да му връчи заповед за екстрадиция, но той се укри в руското посолство. Москва заплаши с "ответни мерки".

Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на руския журналист Александър Гацак и той трябва да бъде екстрадиран от нашата страна.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в позиция на вестника.

В края на септември Гацак е извикан по телефона да се яви в миграционната служба. Докато е бил на път, отново с позвъняване е извикан в Държавна агенция за национална сигурност. Тогава той е сменил посоката си и е отишъл в руското посолство, където се намира и днес.

Случаят съвпада с депортирането на тримата свещеници от Руската православна църква. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заплаши с ответни мерки.

"Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които те маниакално преследват. Ще вземем ответни мерки", закани се тя.

Ситуацията около кореспондента в България се развива по същия сценарий с кореспондента на изданието в Кипър Александър Гасюк. В началото на октомври той е бил задържан от полицията в столицата Никозия.

По-късно от Българското национално радио съобщиха, че кореспондентът и единствен представител на българска обществена медия в Москва - Ангел Григоров, е бил извикан на разговор в руското Министерство на външните работи.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Българското общество иска екстрадиция на сащническия посланик/шпионин и прекъсване завинаги дипломацията с агресора сащ! сащ е злото на тази планета! сащ води война срещу хетеросексуалната раса! сащ е сатана! Сигнализирай за неуместен коментар