Какви възможности за правене на бизнес дава отвореното банкиране?

Основната цел на BSD е да вдигне сигурността на плащанията, уточни Галя Димитрова

30.10.2023 | 22:26 Редактор: Елеонора Танева

Благодарение на много добрия екип на БНБ отвореното банкиране в България вече е факт. Но много от банките гледат на BSD като регулация и не виждат възможности за правене на бизнес. Това заяви управляващият партньор на Айрис Солюшънс - Галя Димитрова в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Основната цел на BSD е да вдигне сигурността на плащанията с внедряване на двуфакторната идентификация при плащанията.

"Прие се пакет от документи BSD 3 - регулация за лицензиране и надзор, Fida - правила за споделяне на данни - Open Data и директивата за дигиталното евро - тези три регламента са на обсъждане и след приемане всяка държава ще има период за синхронизиране на законодателствата", уточни Димитров.

Тя допълни, че цяла Европа е зад развитието на отвореното банкиране.

"Open banking е технология, с която всички финансови играчи, чрез специализирани интерфейси и сигурни методи споделят финансовите данни на своите клиенти с трети страни. А Multi-banking е една от първите услуги на основата на Open banking - да можете във всяка среда, в която общувате със своите клиенти, клиентът да си получава информацията за всички движения и наличности по банковите си сметки", заяви още Галя Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.