fallback

Василева: Загубите по ОП ще се сведат до минимум

Ще има санкции за служители, които бавят европроекти

19.11.2014 | 13:01 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Ще има загуби по ОП, но ще се приложат всички мерки, за да се сведат до минимум. Това коментира за в. Стандарт министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По нейни думи до края на годината трябва да бъдат бенефицирани и средства от порядъка на близо 400 млн. лева. Това са искания за възстановяване на средства, които ще бъдат представени от бенефициентите, трябва да бъдат обработени и проверени от управляващия орган и да бъдат разплатени, включени в сертификати, допълни Василева.

Ще има санкции за служители, които бавят европроекти, казва Ивелина Василева.

"Биха могли да бъдат дисциплинарни мерки, биха могли да имат и парично изражение. Всеки трябва да носи своята отговорност." - обясни Василева.

Предстои промяна на закона за водите, защото имаме ангажименти, свързани с транспониране на европейско законодателство, подчерта Василева. По нейни думи това са предварителни условия, които са свързани с изпълнението на ОП. Мерките за превенция от наводнения също са важна част от нашите планове.

"Още през 2012 г. бяхме предложили промяна в Закона за водите след трагедията в Бисер, където трябваше да се определят строго отговорностите на собствениците на язовирите, на операторите. За жалост законопроектът не можа да мине на второ четене. Искаме да въведем и повече мерки за улесняване на административната тежест." - припомни Василева.

МОСВ има много ключовия ангажимент да отговаря за интегрираното управление на водите - ВИК, хидромелиорации, хидроенергетика и сектора, свързан с вредното въздействие над водите. Министерството е органът, който следи за нивото на водните басейни и съобщава на всички останали ведомства, които имат грижата за предупреждение на населението, за реакция при кризи и за справяне със ситуацията, подчерта министър Василева.

fallback
Още от България
fallback