Инвестиционните интереси се прехвърлиха от ваксините към микрочиповете

Финансовата система започва да оздравява, коментира Тихомир Каунджиев

30.10.2023 | 21:42 Редактор: Толя Стоянова

"Финансовите пазари са доста всеобхватна тема. Най-общо мога да очертая няколко тенденции. Първото нещо е тенденцията на повишение на основните лихвени проценти, която преобърна оценъчните модели с доста бързи крачки, в посока на това дъговите инструменти като държавните облигации да претърпят доста скоростна обезценка", заяви инвестиционният мениджър от "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" Тихомир Каунджиев в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Според него през последните няколко години се наблюдават доста интересни тенденции. "Последната най-нашумяла тенденция бяха инвестициите в компании, създаващи изкуствен интелект", посочи Каунджиев.

По думите му компаниите, които произвеждат микрочипове, също са се радвали на широка инвестиционна популярност

"Преди това всички компании, които бяха свързани с производство на ваксини. Капиталовите пазари обичат да си избират интересна инвестиционна тема, която да следват и да я превръщат във вълна на интерес", коментира Каунджиев.

Той обясни, че в момента се създава повишен инвестиционен интерес към облигациите. "Вече имаме реални положителни доходности на облигационния пазар, виждаме доста сериозен интерес към облигациите. Това показва, че финансовата система започва да оздравява. Спестителите имат алтернатива за своите инвестиции в държавни облигации, които носят доходност", заяви Каунджиев.

Според него в следващите една две години се очаква моментът, в който ще има преобръщане на лихвената политика. "По-дългосрочните облигации ще станат малко по-атрактивни, от гледна точка на перспективата за по-ниски лихви", прогнозира той.

Гледайте целия разговор във видеото.