Подуправителят на БНБ обясни предизвикателствата пред дигиталното евро

Има договорка за инфраструктурата на системата БИСЕРА7-EUR, предстои внедряването ѝ, заяви доц. Петър Чобанов

30.10.2023 | 20:49 Редактор: Елеонора Танева

Политиката на централните банки се обърна за 1 г. на 180 градуса и постави пазарите в незапомнена от 80-те години ситуация. Тя беше допълнително усложнена от необходимостта да се управляват глобални системи на много по-високо ниво като платежните, свързани с много повече възможности като услуги, но и рискове.

"Свидетели сме на множество иновации и канали за използване от клиентите. Процесите на по-добра интеграция на платежната инфраструктура със стандартите на европейския пазар, получиха допълнителен тласък от процеса на присъединяване към Еврозоната. БНБ, съвместно с банковата общност, успя да реализира през последната година няколко проекта. През март тази година с миграцията към новата консолидирана платформа за таргет услуги на евросистемата - консолидира TARGET2 и TARGET2-Securities. Тя дава възможност за едновременен достъп до няколко услуги, сред които достъп до незабавни плащания в евро", обясни подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Той посочи, че на 11 септември е извършена миграция към системата TARGET2-Securities, заедно с три депозитари от други европейски държави. 23 европейски страни сме свързани с тази система, което дава възможност за по-добра достъпност до български ценни книжа за инвеститорите от Европейския съюз. 

"За целта трябва да имаме достатъчно емисии, които активно да се търгуват. Създаден е и проект за миграция на бюджетните плащания към стандартите на единната зона за плащания в евро. От началото на октомври беше реализирана по-добра консолидация на бюджетните плащания в Централната банка, което създава по-високи стандарти, при които ще се извършава по-голямо ускоряване на процеса, съвместно с "Борика", каза още доц. Чобанов. 

Има договорка за инфраструктурата на системата БИСЕРА7-EUR, предстои внедряването ѝ.

"Ще се оптимизират платежните услуги, ще има по-голяма сигурност и отговорност при извършването н платежни операции. Важен е интерфейсът, който се предлага - чрез електронно табло за достъп ще имат по-добра възможност да управляват своите възможности", допълни подуправителят на БНБ.

Доц. Чобанов коментира и въвеждането на дигиталното евро. По думите му към края на година се очаква да приключи проучвателният етап. 

"Работни групи изработват правилата за дигиталното евро, как ще се използва като платежен инструмент, как ще се управлява ликвидността. Ако се развие  в добра посока, има потенциал да създаде основа за интегрирани европейски решения за разплащане в евро и създаване на портфейл за дигитално евро", заяви доц. Петър Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.