Огнището на птичи грип в Дебелец развълнува местните, унищожават близо 400 000 кокошки

Твърди се, че яйцата са изнасяни за чужбина

25.10.2023 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в Дебелец установи Българската агенция по безопасност на храните. Днес Областната епизоотична комисия заседава извънредно и реши заболелите от инфлуенца близо 400 000 птици да бъдат унищожени и загробени в близко място до обекта.

Заразата, разпространена сред кокошките носачки и подрастващи пилета, развълнува жителите на градчето, голяма част от тях си купували яйца от фермата.

"Разбрах днес. Над 4 000 бройки ще ги унищожават. Те казаха, че яйцата били изнесени в чужбина, тук в България нямало. Какво да ни притеснява? Не вярвам че ще отиде по хората това нещо", коментира Христо Чуканов.

"Много хора си купуват яйца от консервената. По-евтини са, малко са по-евтини", сподели Румяна Ангелова.

Областната епизоотична комисия във Велико Търново заседава цял ден извънредно заради епидемията по птиците. Бе извършен оглед на място и избрани два близки до обекта терена, където след умъртвяването птиците, те да бъдат загробени.

"В края на заседанието комисията единодушно реши да се използва точно това място, да се използват начините и способите, които са предложени от Агенцията по храните. Самите животни ще бъдат убити по хуманен начин, ще бъдат заровени в съответните места със съответните средства. За тази цел агенцията по храните ще обяви и реализира обществена поръчка форсмажор, съвсем изпълнима е задачата, в рамките на няколко дни ще можем да я организираме и завършим процеса", успокои областният управител Ивайло Здравко.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат град Дебелец и гр. Велико Търново.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pixabay