40% у нас работят на МРЗ, а държави в ЕС нямат максимален осигурителен доход

"Почти няма работодател, който да не се оплаква от липса на кадри", посочи Зорница Русинова

25.10.2023 | 19:03 Редактор: Толя Стоянова

Повишаване на максималния осигурителен доход с 300 лв. от догодина, предлага правителството. В момента той е 3400 лв. и се определя административно от държавата. Върху тази сума се осигуряват около 165 хил. души.

Идеята обаче не се понрави на някои работодатели. В компанията на Доброслав работят над 60 човека. Казва, че е наясно, че трябва да се осъвременява таванът на доходите, но не в края на година и да е ясно защо се увеличава.

"Нашите бюджети са приключени, те са одобрени и в момента такъв скок на разхода на хората, трябва да преминем отново за разрешение от централата ни, трябва да обясним, че в България се случват нещата от днес за утре и така се прави бизнес", заяви председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Въвеждането на максималния осигурителен доход бил, за да се намали сивата икономика и да има по-голяма събираемост на осигурителните вноски, смята бившият социален министър Зорница Русинова.

"И сега съществуват законови разпоредби, които дават възможност да се договарят минимални осигурителни прагове за всяка една длъжност във всеки сектор и това е една процедура, която с години не се прилага от страна на социалните партньори. В момента почти няма работодател, който да не се оплаква от липса на кадри. Има много хора, които работят близо до минималната работна заплата, има много млади, които не работят - всички тези фактори трябва да се вземат предвид, когато говорим за промяна на осигурителния доход", каза Русинова.

За да не намалее "чистата" заплата на служителите обаче много често работодателите поемат цялата тежест от вдигането на осигурителния праг.

"В България 40% работят на минимална работна заплата, това означава колосален сив сектор и намирам за цинично тези близо 200 хил. души, които представляват средната класа, които работят на светло, които си плащат всичко, да продължават да бъдат товарени солидарно, докато останалите не си плащат", заяви Димитров.

На този фон в 9 държави членки на ЕС няма максимален осигурителен доход. Това са Белгия, Естония, Франция, Унгария, Ирландия, Швеция, Словения, Румъния и Португалия.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.