Габриел: Новата пътна карта между ЕС и държавите от Централна Азия е стъпка напред

Приоритет ще бъде справянето с общи предизвикателства пред сигурността

23.10.2023 | 23:08 Редактор: Толя Стоянова
Габриел: Новата пътна карта между ЕС и държавите от Централна Азия е стъпка напред

Мария Габриел участва в министерската среща ЕС-Централна Азия в Люксембург, в която се включиха и министрите на външните работи на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. По време на срещата бе представена съвместна пътна карта за задълбочаване на отношенията между ЕС и държавите от Централна Азия.

"Партньорството ЕС-Централна Азия има интерес да се съсредоточи върху устойчивостта, свързаността, регионалното сътрудничество и сигурността. При развитието на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, България подкрепя приоритетно изпълнението на проекти в транспорта и комуникациите, високите технологии и иновациите, енергетиката и изграждането на водородни долини", посочи Мария Габриел.

Стратегията на ЕС за Централна Азия е приета през 2019 г., като поставя акцент върху стратегическото географско местоположение, свързаността, енергийните ресурси, регионалната сигурност и миграцията. "От взаимен интерес е отношенията ЕС-Централна Азия да бъдат по-интензивни и насочени към конкретни ползи в политически, икономически и социален план", коментира Мария Габриел. Тя постави акцент и върху създаването на програми за обмен на опит в сферата на културата и образованието - т.нар. "столици на културата", които да насърчат контактите между хората и мобилността.

"С пътната карта за задълбочаване на отношенията ЕС-Централна Азия надграждаме постигнатото досега с действия в пет основни стратегически области", допълни вицепремиерът. Първата област се съсредоточава върху задълбочаване на междурегионалния политически диалог и сътрудничество. На второ място е засилване на икономическите връзки, търговията и инвестициите. Трето - сътрудничество в сферата на енергетиката, климатично неутралната икономика и свързаността. Приоритет ще бъде и справянето с общи предизвикателства пред сигурността. Пети акцент в пътната карта е насърчаването на мобилността и контактите между хората.

Следващата министерска среща ЕС-Централна Азия ще се проведе през 2024 г., като домакини ще бъдат Туркменистан. На срещата ще бъде обсъдено постигнатото в тези пет области и следващите стъпки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)