В Пловдив откриха уникален за Европа научен комплекс

Центърът ще бъде свързващо звено между академичните среди и индустрията в региона

19.10.2023 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

В Пловдив официално беше открит новопостроеният научен комплекс на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология. Той е изграден по проект ПлантаСИСТ, който се реализира с финансиране от Европейската комисия по програма Хоризонт 2020 и съфинансиране по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". На откриването на центъра присъства и премиерът Николай Денков.

"Помогна и държавата, и в момента това е водещ институт в тази област на растителните науки. Той е изключително перспективно направление, а именно как да бъдат по-издръжливи растенията на промените в климата - това, за което всички държави се тревожат", поясни министър-председателят.

Мисията на Центъра е да има водеща позиция в областта на растителните науки в Европа. 

"Тук нямаме подготовка на пробата. Това, което е най-типичното, е, че в рамките на една минута ние може да получим метаболитния профил. От едно листо може да познаем дали цветето би цъфнало с розов цвят, бял цвят или син цвят. Техниката е абсолютно нова, в Югоизточна Европа никой не разполага с нея", коментира изследователят в отдел "Растителна метаболомика" - д-р Мария Бенина.

Работата по приложните изследвания е структурирана в три основни задачи - Растително Клетъчна Биотехнология, Синтетична Биология и Зеленчукопроизводство.

"Моите изследвания са фокусирани върху биологичната активност на растителни екстракти и природни молекули по отношение на приложението им в значими социални заболявания - затлъстяване, стареене, удължаване на продължителността на живот", каза изследователят в "Растителни клетъчни биотехнологии" - д-р Лилия Михайлова.

Центърът ще бъде свързващо звено между академичните среди и индустрията в региона и ще има водеща роля в обучението на ново поколение изследователи в областта на растителната системна биология и биотехнология. Той вече успешно работи по различни проекти заедно с бизнеса.

ПлантаСИСТ е един от 16 центъра за върхови постижения и за компетентност, финансирани по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Вижте повече в репортажа.