Пациенти доволни от е-рецептите за антибиотик, глобите за нарушителите са солени

Целта е да се ограничи презапасяването с тях

16.10.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

От днес - антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта. Целта е да се ограничи презапасяването с тях и употребата им без лекарско предписание.

"Другият вариант е номерът на самата рецепта, ако го пазят и ако лекарят го е дал, също е вариант за намиране на рецепта. Тя има уникален номер в НЗИС", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Реакцията на хората за новите промени е положителна.

"Улесняват ме, само като кажа ЕГН, е готово. Сега е по-добре, свиква се", сподели пациентка.

Според фармацевтите има организационни затруднения, но и ползи в новостите около електронните рецепти.

"Това се е случило в много други държави и ще има много позитиви за нашата държава, защото информацията ще се натрупа на едно място и ще имаме всестранна информация за това как се лекуват хората", допълни Костов.

А глобите при отпускане на антибиотици без рецепта са сериозни.

"Преди бяха от 1000 до 3000 лв. за първо нарушение, а сега са от 15 000 до 20 000 за първо нарушение, при второ нарушение - нарастват", поясни той.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
17 rate up comment rate down comment 1
Валя
преди 6 месеца
Лично вчера видях една болна жена нямаше неиното лекарство.Жената вместо да ходи да се лекува вкъщи звъни на джипито по телефона и седи в аптеката да заразява другите докато чака да и сменят е рецептата и това няколко часа ,за какво говорим искат да ни довършат.Пак бумащина и за лекари и за фармацефти и за пациенти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 3
Валя
преди 6 месеца
Има полза но не и за пациентите. Сигнализирай за неуместен коментар