Медици обучиха мотористи на първа помощ и кога не бива да местим пострадалите

Лекари обясниха какви са признаците при травма на гръбнака

15.10.2023 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

В Пазарджик се проведе акция, посветена на превенцията и пътната помощ при инциденти с мотори. Над 50 мотоциклетисти  преминаха опреснителен курс по оказване на пътна помощ при катастрофи. Събитието се организира от един от мотоклубовете в града, в партньорство със Съюза на парамедиците.

Мотористите са една от най-уязвимите групи на пътя. За това, за да подобри подготовката им при оказването на първа помощ, един от мотоклубовете в Пазарджик организира обучително събитие с лекари и парамедици.

Парамедиците демонстрираха как се сваля каската на пострадал мотоциклетист, а лекари от местна болница обясниха какви са признаците при травма на гръбнака и кога не бива да местим пострадалия.

"Има момент, в който не трябва да помагаме ние, разберете. Когато има травма на главата, местенето и преместването на пациента могат да доведат до парализи. Болката в самия гръб, наличието на изтръпване в горни, долни крайници, по хода на гръбначния стълб, болката във врата - всичките тези неща показват дали имаме в момента увреда", поясни ортопедът и членът на мотоклуба - д-р Ивайло Тодоров.

"Първото нещо е да се звънне на 112, след това да се намери най-опитния, който може да оказва първа помощ", поясни парамедикът Ива Пехливанска.

Бързата реакция на първите оказали се на мястото на катастрофата се оказва животоспасяваща за Ангел Димитров.

"Благодарение на едни приятели, които бяха адекватни, съм тук", сподели той.

Най-важното е да се ограничат причините за пътните инциденти, категорични са мотористите.

Вижте повече в репортажа.