Навръх празника: В Сливен отвори врати нов храм, носещ името на Света Петка Българска

Това е първата църква в града, открита след 1898 година, изградена е с помощта на хиляди дарители

14.10.2023 | 19:55 Редактор: Толя Стоянова

На днешния голям християнски празник в Сливен отвори врати нов храм, който носи името на Света Петка Българска. Това е първата църква в града, открита след 1898 година, изградена е с помощта на хиляди дарители.

Новата църква е високо на хълма, за да се вижда от целия град. Храм на това място никога не е имало, а откриването ѝ днес сбъдна мечтата на поколения жители на Сливен.

"Нашият град заслужава тази църква, отдалеч се вижда, че добре изглежда. Аз съм бил дете, когато съм играл по тези места и знам какво беше, и сега какво е", сподели дарителят Николай Трендафилов.

Градежът на църквата "Света преподобна Параскева - Петка Българска" започва преди 15 години, но събирането на средства въври трудно и преди две години строежът спира, разказва отец Йоан Петров.

"Търсихме начини, лутахме се, губехме надежда. Тогава се сетихме, че не сме се помолили на Света Петка, ние да довършим това велико дело. След молитвата и водосвета, който отслужихме, нещата се промениха коренно. Някъде за около месец събрахме 35 000 лева, а за пет месеца - около 50 000", каза отец Йоан Петров.

След отправената молитва към светицата - даренията са събрани за рекордно кратко време и църквата е завършена. На днешния празник беше отслужена първата тържествена литургия. 

"Да успеем да запазим в тези времена добрината в себе си, защото не много често се среща", призова Петранка Фиркова.

"Имахме нужда от тази светлина, особено в този период от живота, за да увеличим вярата си, любовта си и надеждата си в Бога", заяви отец Йоан Петров.

Вижте повече в репортажа.