Пет станаха жертвите на катастрофата между бус и ТИР на пътя Габрово - Дряново

Окръжната прокуратура в Габрово изнесе подробности около инцидента

13.10.2023 | 22:42 Редактор: Вяра Димова
Пет станаха жертвите на катастрофата между бус и ТИР на пътя Габрово - Дряново

Три часа преди блокадата на Хаинбоаз да падне, румънец с ТИР, тръгнал през Шипка, уби петима работници и рани тежко още четирима, пътували в бус към Севлиево. 60-годишният шофьор, обяснил пред разследващите, че обикновено минава през Прохода на Републиката, не познавал пътя през Шипка, объркал се и навлязъл в насрещното платно на кръстовището с околовръстния път на Габрово.

В четвъртък следобед камионът пътувал от Пловдив към Горна Оряховица и заради блокадата на миньори и енергетици преминал Балкана през прохода Шипка. Отклонил се по обхода на Габрово. 

Четирима от мъжете в смазания до неузнаваемост бус са загинали на място. Един от тях е жител на Севлиево, двама са от севлиевското с. Сенник и един е от Габрово. Петима са откарани в областната болница "Д-р Тота Венкова" с тежки травми. В нощта срещу фаталния петък 13 в реанимацията е издъхнал 49-годишен мъж от с. Враниловци, пътувал в буса. Той е бил със съчетана травма и претърпял животоспасяваща операция, но въпреки усилията на лекарите е починал, каза директорът на болницата д-р Минко Михов, цитиран от "24 часа".

"С опасност за живота, в кома и на апаратна вентилация е и 26-годишен пътник от буса. Той е с тежка черепно-мозъчна травма", уточни д-р Михов.

Останалите трима мъже от зверската катастрофа, включително и шофьора на буса, са в ортопедията със счупвания и им предстоят операции и дълго възстановяване. Вече няма опасност за живота им.

Снимка: архив, БГНЕС