Заплати и цени: Къде са европейците, къде сме ние?

Най-високо остава минималното възнаграждение в Люксембург - над 4600 лв.

11.10.2023 | 18:35 Редактор: Толя Стоянова
Заплати и цени: Къде са европейците, къде сме ние?

През последните години минималната заплата у нас е актуализирана всяка година в прогресивен порядък. Преди 10 години минималното възнаграждение у нас е било 310 лв., през 2020 г. заплатата вече е била двойна - или 610 лв. Сега нарастването е най-голямо с близо 20%, така от 1 януари минималната заплата става 933 лв.

Дори след увеличението, страната ни пак ще е последна в Европа по минимална работна заплата. Най-високо остава минималното възнаграждение в Люксембург над 4600 лв., следвана от Германия и Белгия с близо 4 хиляди лева минимален доход на месец.

Високите заплати не означават по-високи цени. Популярна безалкохолна напитка от конкретна марка в разфасовка от два литра в Люксембург, където минималната заплата беше най-висока, цената ѝ е 3,84 лв. Но в останалите западноевропейски страни, където минималната заплата беше по-ниска, 2 литра газирана напитка струват повече, като разликата между Люксембург и Белгия е почти 2 лева.

У нас цената е идентична с тази в Румъния и Унгария. Така излиза, че румънците взимат с 400 лв. по-висока минимална заплата от българите и плащат с 12 ст. по-скъпо безалкохолно, а спрямо Люксембург взимаме с близо 3 700 лева по-малко.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Assen
преди 6 месеца
Как да им вярваме като при първата вълна " капацитети" като Б. Борисов, ген. Мутафчийски / ментарджийски/ , Кунчев, Кантарджиев и други ни говореха за трупове по улицата и подобни лъжи. Да вярно е, че починаха много хора, но масовата психоза и страх която насаждаха е направо подсъдна. Сигнализирай за неуместен коментар