Подадохме документи за второто плащане по ПВУ, чакаме 1,4 млрд. лв.

Наваксваме сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ

09.10.2023 | 12:52 Редактор: Росица Николаева
Подадохме документи за второто плащане по ПВУ, чакаме 1,4 млрд. лв.

България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от Министерство на финансите. Това стана възможно след като в последните три месеца бяха изпълнени над 30 мерки.

Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме. С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Второто плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост е на ориентировъчна стойност от около 1,4 млрд. лв. и включва 66 етапа и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ.

Актуализирана информация за изпълнението можете да намерите в системата ИСУН, а пълна информация за етапите и изискванията от второто плащане се съдържа в договора между България и Европейската комисия, който можете да намерите тук.

От 66 етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа, или 94%. От оставащи неизпълнени етапи, един е свързан с цел за намаляване на обществени поръчки с един-единствен оферент за 2022 г. (етап 243), а друг – с отпадането на проект от НПВУ във връзка с липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс (Интермодален терминал Русе, етап 193).

Другите два етапа са свързани със завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и с приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа. Европейската комисия има право да намали частично изплатената сума.

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане.

За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение, и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe – Каспичан.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Оха
преди 4 месеца
Ще разпределяте евробаницата между вашите фирми.Ние трябва ли да се радваме, че за нас и трохичка няма да остане? Сигнализирай за неуместен коментар