Повечето пациенти, с нужда от ново сърце, са млади хора

Донорството е шанс за живот, има хора, които не знаят какво е трансплантация

08.10.2023 | 14:10 Редактор: Елеонора Танева

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията в маратона в София се включиха лекари и поддръжници на каузата, както и трансплантирани хора, които пробягаха символично разстояние.

Георги Пеев участва всяка година в европейски спортни първенства за трансплантирани. Минава през две успешни трансплантации, които не са му попречили да се движи активно. 

"Донорството означава живот. Колкото и клиширано да звучи, всъщност това е смисълът на донорството, за да се правят повече трансплантации, хората, които имат нужда от нов орган, да получат и да продължат живота си активно", каза Георги. 

След успешната трансплантация Огнян Ганджев отново става активен човек, дори изкачва френския връх Мон Блан.

"Искам да се популяризи донорството, защото през тези 20 години, с които съм се сблъскал, има хора в България, и не само в България, които не знаят какво значи трансплантация", сподели Огнян.

Националната кампания "Да! За живот!" участва ежегодно в Софийския маратон. Така не оставя разговорът за донорството да заглъхне. А основната цел е  да покаже, че всеки заслужава шанс за живот.

"Смъртта за един дава шанс на 5 човека да живеят пълноценен живот и да бъдат със своите близки. За съжаление повечето пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания и имащи нужда от трансплантация, са млади. Това са млади майки, бащи, които искат да бъдат до своите деца. Нека да им дадем шанса да изживеят пълноценно живота си със своите близки", призова кардиохирургът от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" Тихомир Христов.  

Към днешна дата в България има над 850 човека, които чакат на опашката за трансплантации.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.