Фандъкова: Туристите се завръщат в София, ръстът е с 22% за година

Най-много да посещенията от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция

03.10.2023 | 15:50 Редактор: Вяра Димова
Фандъкова: Туристите се завръщат в София, ръстът е с 22% за година

Туристите се завръщат в София. След премахване на ограниченията, свързани с Ковид-19, секторът бързо се възстанови. Според данни от Единната система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година. Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия, свързана с нова пилотна програма за маркетингови дейности в туризма на Министерството на туризма.

Най-голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция.

Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31% повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени Ковид ограниченията.

"Туризмът е ключов сектор в икономиката на града. Създава много работни места, приходи и добавена стойност за столицата и за хората и е необходимо да се продължат инвестициите в маркетинг и нови туристически услуги", каза Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Според столичния кмет новият общински съвет трябва да работи върху създаването на туристически бранд на София и популяризиране на града като туристическа дестинация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)