Протестиращите отказаха среща с енергийния министър, продължават с пътната блокада

Премиерът Денков ги покани на среща в Министерския съвет

30.09.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2". Той отправи покана за 13 часа, но недоволните работници поясниха, че среща би имало, ако властта дойде при тях на място. 

Премиерът акад. Николай Денков покани представители на протестиращите утре в Министерския съвет.

Протестиращите продължават блокадата на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково и заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

Проходът на Републиката остава затворен безсрочно от миньори и енергетици. Стотици шофьори на ТИР-ове прекараха нощта в планинския проход, като от полицията във Велико Търново съобщиха, че тази сутрин екипи на Българския червен кръст са раздавали на хората вода и суха храна. 

Ситуацията в планинския проход вече се нормализира. Екипи на "Пътна полиция" насочват ТИР-овете към обходни маршрути.

Очаква се днес териториалните планове да бъдат изпратени към Европейската комисия. Това беше решено на извънредно заседание на Министерския съвет в петък. Към момента обаче е ясно, че въглищните централи няма да се затварят до 2038 година. Работниците ще бъдат обезщетени с 36 заплати. Според експерти дотогава трябва да се намерят заместващи мощности.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Имам решение
преди 7 месеца
Предлагам тези 1,7 млрд. по ПВУ вместо на фирми на управляващите да ги дадем на протестиращите. Хем ще бутнем сглобката, която и без това е безполезна, хем ще са доволни протестиращите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Парички от ПВУ
преди 7 месеца
Онзи Панов ли беше, Зеля му викам, че нали е от зелените за зелената сделка ( далавера) каза, че централите щели да затворят много по-рано от 2038г., а Рибарски-оня с фирмата на шефа му по ПВУ, заяви, че не знаел откъде ще вземат пари за по 36 заплати.Е, лъже ли правителството? Сигнализирай за неуместен коментар