fallback

Категорични сте, че 3 март трябва да остане национален празник на България

Близо 70% от участвалите в анкетата ни не желаят промяна на датата

30.09.2023 | 10:45 Автор: Тодор Петров

Продължават дискусиите за промяна на националния празник на България. През седмицата Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи промяна на националния празник от 3 март на 24 май с изменения в Конституцията.

В най-новата анкета на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR ви зададохме следния въпрос: На коя дата България трябва да празнува своя национален празник? Участие в нея взеха над 4200 души.

Цели 67% от гласувалите не искат промяна на датата на националния празник. Те са избрали отговора: 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.

Далеч назад е вторият най-предпочитан отговор. 14% от гласувалите са избрали 22 септември - Денят на Независимостта. 11% от далите своя глас показват предпочитанията си за 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Едва 6% смятат, че 6 септември - Денят на Съединението, трябва да бъде определен за национален празник. По 1% от всички гласове събират 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция и 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback