КЕВР предлага цената на газа за октомври да бъде намалена до 57,41 лв./MWh

Стойността за септември е 63,35лв./MWh

28.09.2023 | 14:42 Редактор: Елеонора Танева
КЕВР предлага цената на газа за октомври да бъде намалена до 57,41 лв./MWh

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад във връзка с внесеното на 11.09.2023 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец октомври 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 октомври 2023 г. да бъде в размер на 57,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

За сравнение, цената на газа за септември, която КЕВР прие, беше в размер на 63,35лв./MWh.

В ценовия микс за м. октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.    

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)