МЕ трябва да върне в хазната над 400 млн. лв., дадени за компенсиране на цените на тока

Средствата бяха отпуснати през декември 2022 г.

27.09.2023 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева
МЕ трябва да върне в хазната над 400 млн. лв., дадени за компенсиране на цените на тока

Министерството на енергетиката трябва да възстанови в държавния бюджет сумата от 401 402 985 лв., отпуснати за компенсиране на високите енергийни цени, както и за финансиране на фискални антиинфлационни мерки. Това реши правителството на днешното си заседание.

През м. декември 2022 г. Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 450 млн. лв. по бюджета на Министерството на енергетиката за компенсиране на високите енергийни цени. Около 31,4 млн. лв. от тези средства са използвани за допълване на бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система" за изплащане на компенсации на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи в страната за разходите им за технологични нужди. Други 16 млн. лв. от общата сума за използвани за подпомагане на земеделските производители за разходите им за напояване. Тази сума ще бъде възстановена по бюджета на Министерството на енергетиката. Допълнително още 1,159 млн. лв. са използвани за финансиране на Министерството на младежта и спорта за организирането и провеждането на европейско първенство по волейбол за мъже. Последната сума вече е възстановена по бюджета Министерството на енергетиката.

Така от отпуснатите 450 млн. лв. Министерството на енергетиката следва да възстанови в държавния бюджет сумата от 401 402 985 лв.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: pixabay