Местните избори вкараха напрежение в управляващата (не)коалиция

Борисов заплаши с край на управляващото мнозинство

26.09.2023 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Парламентарни разминавания месец преди местните избори. В кулоарите на парламента водеща тема сред политическите сили беше кого да подкрепят при евентуален балотаж.

Бойко Борисов заплаши, че ако кандидатите му от ГЕРБ не получат подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България", това може да е краят на управляващото мнозинство.

"Притесни ме изказването на Асен Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепят. А кого ще подкрепят? "Възраждане", БСП? И ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа? Аз съм дал указания на партията на втори тур да подкрепят "Продължаваме промяната - Демократична България". Ако подкрепят "Възраждане", ще си търсят нови партньори", обяви Борисов.

В отговор Кирил Петков заяви, че подобен въпрос за подкрепа не стои на дневен ред, защото има увереност, че кандидатите им ще останат в кметската надпревара и за втори тур. 

"Вярваме, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде част от всички балотажи. Ще подкрепяме нашите кандидати", категоричен е Петков.

Въпросът дали "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили кандидатите на ГЕРБ при балотаж остана без отговор. От ДПС успокоиха страстите, като заявиха, че ще пазят мнозинството.

"В тези отношения - не, но за всичко важно за държавата и за нейния атлантически път, ние ще бъдем този балансьор", каза Делян Пеевски.

Останалите парламентарно представени сили вече изразиха увереност, че кандидатите им също ще стигнат до балотаж на предстоящия на 29 октомври вот. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)