Ново предложение - водач с над 0,5 промила - на съд. Майка на загинал: Жестоко е да прибереш детето си в ковчег

Пияните и дрогираните шофьори на пътя намаляват, но с малко

25.09.2023 | 19:11 Редактор: Михаела Кирилова

Пияните и дрогираните шофьори на пътя намаляват, но с малко. Такъв е ефектът след промените в Наказателния кодекс, с които се отнемат колите им. На този фон - идва поредното предложение за промяна. Наказателна отговорност да се носи и ако бъдеш хванат с 0,5 промила алкохол зад волана.

"Много е жестоко да получиш детето си в ковчег и да знаеш, че той вътре е на части, да знаеш, че ти не можеш да прегърнеш детето си, да трябва да му избираш гроб. Да празнуваш рождените дни в жестока болка, защото знаеш, че той навършва 20 години и е някъде там", сподели Петя Иванова, майка на убит на пътя.

Убиецът им е на свобода, а животът на родителите им е спрял. Така Петя описва всяко едно чувство, след като разбира за смъртта на доведения си син Васил, който заедно с неговите приятели Георги и Светли, намират смъртта си в катастрофа на пътя, а мечтите им към живота остават вечни, но неизпълнени. 

"Васко учеше "Бизнес туризъм", обичаше много да пътува, правеше много услуги на приятелите си. Нямаме повече деца за убиване", разказва Петя.

Тя иска само едно - правна в законодателството, книжката на шофьора-убиец да бъде отнета. Подкрепя новите рестрикции за отнемане на автомобилите. 

"Когато се качиш пиян, дрогиран и настъпваш газта, това не е непредумишлено убийство. Това е умишлено, ти се качваш пиян, дрогиран. Когато тези убийци започват да влизат в затвора - ще си помисли вече дали да се качи", категорична е майката.

Новото предложение, което дойде от главния секретар на МВР, е прагът за концентрация на алкохол зад волана да бъде намален до 0,5 промила от 1,2 допустими.

"От 0 до 0,4 промила на 1000 не е дори административно нарушение, счита се, че е допустимо. До 0,8 би било разумно да бъде административно нарушение, трябва да се завишат и глобите", каза адвокатът Росен Рашков.

Според адвоката измененията в кодекса за отнемане на автомобил са неудачни.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
........
преди 7 месеца