Депутатите приеха правилата, по които ще гласуват промените в Конституцията

Всеки народен представител ще може да прави писмени предложения за промени между първо и второ четене

25.09.2023 | 17:35 Редактор: Михаела Кирилова
Депутатите приеха правилата, по които ще гласуват промените в Конституцията

Парламентът одобри процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията. В хода на разискването депутатите приеха редакционни поправки. Всеки народен представител ще може да прави писмени предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.

Комисията по конституционни въпроси ще бъде водещата, която на интернет страницата на парламента ще публикува стенографските протоколи от заседанията, докладите, както и становищата и предложенията, постъпили по законопроекта. Предвижда се заседанията на комисията да се излъчват в реално време.

Законопроектът ще бъде приет на първо гласуване, ако за него са гласували 3/4 от всички народни представители. Ако законопроектът получи по-малко от 3/4, но не по-малко от 2/3 от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане - не по-рано от два и не по-късно от пет месеца, информира БНР.

При ново разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от 2/3 от всички депутати. Комисията ще внесе в парламента и доклад, който съдържа направените в срок писмени предложения на народните представители и становищата на комисията по тях.

При второто гласуване законопроектът се обсъжда и приема текст по текст, решиха депутатите. Между второто и третото гласуване не се правят предложения по текстовете.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR