Йотова: Расте интересът към изучаване на български език сред общността ни в Албания

Вицепрезидентът откри новата учебна година в българското неделно училище 

16.09.2023 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Йотова: Расте интересът към изучаване на български език сред общността ни в Албания

Расте интересът към изучаване на български език сред българската общност в Албания. Българското неделно училище в Елбасан вече е тясно за желаещите да учат. Завършили висше образование в България млади хора се връщат в родните си места в Албания като учители в български училища, а отскоро и в Либражд има българско училище. Българският език отваря много възможности за развитие. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Елбасан, където откри новата учебна година в българското неделно училище в Елбасан към дружество "Българите в Албания". За активната и родолюбива дейност Йотова удостои дружеството с почетния плакет на вицепрезидента и подари на училището учебни помагала и книги на български класици.

"Благодаря ви за усилията да привлечете интереса на децата да идват в българското училище през почивните дни. Вие учите децата да познават и обичат България, да знаят своите корени. Идентичността не е остаряло понятие в модерния свят. Колкото повече познаваш историята си, толкова по-добре можеш да отстояваш интересите си", обърна се вицепрезидентът към учителите. 

Тя увери в пълната подкрепа на българската държава за развитието на българските неделни училища.

Посещението на Йотова в Албания е броени дни преди националното преброяване на населението – първото след официалното признаване на българското национално малцинство.