"От здравето по-важно няма": Вярата в чудото доведе хиляди в Кръстова гора

"Не се гаси туй що не гасне. Вярата е дълбоко в душата и сърцето на нашия народ", каза митрополит Николай

14.09.2023 | 14:30 Редактор: Елеонора Танева

Хиляди се качиха в местността Кръстова гора в Родопите, за да посрещнат празника Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. В нощта срещу Кръстовден поклонниците вярват, че Господ слиза на земята. 

Хиляди от цялата страна пренощуваха под небето около манастира "Света Троица". Те се прекланят и пред чудотворният кръст, в който е инкрустирана частица от кръста Господен, като отправят молитви за здраве. Вярват, че в нощта срещу Кръстовден молитвите за здраве ще бъдат чути.

"Всички вярват, че който от каквото е болен, тук е изцелен и е чута молитвата му", сподели Чудомирка от Благоевград.

"Усеща се спокойствието. Всеки по различен начин усеща сигурност и вътрешна сила", каза Цветелин. 

По време на светата литургия, беше изваден чудотворният кръст, а хиляди изрекоха на глас и молитва.

"Затова сме дошли - за да се помолим, да може Господ да чуе нашите молитви и да ги осъществи", добави Краси град Левски.

"Вярваме абсолютно в чудесата. Главните ни молитви са за щастие на нашето семейство за здраве. Това е което ни стига. От здравето по-важно няма", добави друг вярващ..

"Не се гаси туй що не гасне. Вярата е дълбоко в душата и сърцето на нашия народ. Тя е светилна за просвета на разума, вярата е добродетелен живот. Молим се Бог да даде благодатта на вярата, надеждата и любовта, на християнските добродетели сред нашия народ", каза митрополит Николай.

Поклонението в Кръстова гора продължава през целия ден.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: БГНЕС