Правосъдният министър: Дължим извинение на родителите на жертвите в катастрофи

Атанас Славов разговаря с близки на убити в пътни инциденти

11.09.2023 | 14:04 Редактор: Михаела Димитрова

След поредния национален протест срещу войната по пътищата, правосъдният министър прие близки на загинали при катастрофи. 

"Цялото общество дължи освен съчувствие и извинение, респект и признателност на родителите на жертвите заради това, че са се ангажирали да решат един обществен проблем. Обсъдихме с близките няколко теми, които са от компетентността на Министерството на правосъдието и други институции. Това са теми, свързани с бързината на наказателния процес, бързината на експертизите, размера на присъдите, отнемането на свидетелствата за управление на МПС и бързината на кръвните проби. По всички тези въпроси МП и другите отговорни институции ще обсъдят конкретни законодателни инициативи", заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след проведената среща.

"Нашите деца вече ги няма. Борим се за промени, за да можем да спасим живите деца и родителите им да не минават през този Ад, през който минаваме ние. Има много проблеми и те са целокупни. Всяко едно министерство трябва да свърши своята част. Този Ад по пътищата да спре. Няма да спрем борбата си и се надяваме нещата да се променят", каза Петя Иванова, загубила дете при катастрофа.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че предшественикът му Крум Зарков е възложил анализ на тежките престъпления и се очаква той да бъде готов и представен през месец октомври.

"Въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция, не просто на наказване на извършителите и то справедливо наказание в разумен срок, а е в някакъв смисъл въпрос на цивилизованост - дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Въпросът с цивилизоваността трябва да бъде решен от институциите, самото общество, от образователната система. Това е нещо, с което всички ние трябва да сме ангажирани", смята Славов. 

Срещата идва мигновено след вчерашния национален протест, в който близките на загинали при катастрофи заявиха, че искат по-строги мерки за убитите на пътя, както и наказанията за извършителите.

Протестиращите са готови, ако не бъдат чути, да организират всяка неделя национални протести за своите близки, които са загубили живота си на пътя.

Снимка: БГНЕС