Каква е историята зад знаменитата дата 6 септември?

Ключова роля във военния преврат в Пловдив изиграва майор Данаил Николаев

06.09.2023 | 19:52 Редактор: Михаела Кирилова

Преди 138 години Княжество България се обединява с Източна Румелия със свои собствени сили. На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор и прави крачка към обединение.

Първият опит за съединяването на Източна Румелия с Княжество България е 5 години преди датата 6 септември 1885. През 1880 г. Княз Александър I Батенберг прави опит да обедини разделена България, но разбира, че няма да получи необходимата европейска подкрепа. Пет години по-късно мечтата е осъществена.

Ключова роля във военния преврат в Пловдив изиграва майор Данаил Николаев, известен като "патриарха на българската армия".

"Именно той повежда войските в ранната утрин на 6 септември към конака в Пловдив, където те, заедно с различни четници, обявяват Съединението", разказа уредникът в НВИМ Славея Сурчева.

В акта на Съединението участват чети от множество градове, сред които и тази в Чирпан. Тя е единствената, която дава жертви. Шестима доброволци умират в битка с войсковата част на Източна Румелия. 

"Това знаме е заедно с четниците докрая на Сръбско-българската война са на южната ни граница и я пазят от нападение от страна на Турция", каза Сурчева.

Заради действията си, Княз Александър I Батенберг получава прозвището Обединител. И днес много от личните му вещи се пазят у нас. След Сръбско-българската война се осъществява фактическото признаване на Съединението с Топханенския акт от 24 март 1886. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС