Зов за помощ: Майка на две деца се нуждае от средства, за да пребори диагнозата левкемия

За операция в Турция са необходими €100 хил.

03.09.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

Майка на две деца се нуждае от операция в Турция, за да продължи да живее. Преди два месеца Рая Праскова чува страшната диагноза - левкемия. За да се пребори, са нужни 100 хиляди евро.

Животът е низ от премеждия, никога не знаем какво е подготвил за нас. С една такава непредвидима ситуация се сблъсква и семейството на Рая. В края на месец юни са на море, когато изненадващо по краката ѝ се появяват синини.  

"Много безобидни все едно си се ударил. Отидохме на морето и може би на третия ден започнаха да стават много големи, да се разпространяват и да стават особен цвят. И си казах, че след като се върна веднага ще отида на лекар", сподели Рая.

След като се прибира в София тя отива за изследвания. След второ изследване по спешност в хематологията, лекарите потвърждават диагнозата: остра миелоидна левкемия. За части от секундата животът на Рая се преобръща. Още на следващия ден започва химиотерапия.  

"Оказа се, че не се повлиявам на първите лекарства на химията. От четвъртък съм на по-тежка", разказа тя.

Въпреки това тя е решена да победи коварното заболяване.  

"Аз съм борбена. Първите дни като влязох, бях много потисната. След това се пренастройваш, намираш сили. Това е доста голям процент, за да се оправиш. Имам дете, за което да мисля", допълни Рая.

Дъщеря ѝ е само на 15 години, но е сила и опора за Рая.

"Аз разбрах последна, но първоначално ми беше много гадно, защото това е тежка болест. Постепенно свикнах с мисълта, защото най-важното е да се излекува. Ако седна и плача, нищо няма да направя, няма да помогна", смята дъщеря ѝ Мелани.

Освен децата на Рая и съпругът ѝ, неотлъчно до нея е и брат ѝ. Оказва се, че той има пълна съвместимост 10 от 10, за да ѝ стане донор. Той проучва, че в Турция може да бъде направена трансплантацията на костен мозък

"Преди това имаме да извървим дълъг път, защото, за да ѝ бъде успешна трансплантацията, трябва да премине в ремисия. През този период правим всичко възможно да осигурим финансовите неща", обясни брат ѝ Кирил Каролев.

За да спечели битката, Рая има нужда от всички нас. За заминаването ѝ в Турция са нужни 100 хил. евро - сума, непосилна за семейството.

Всеки, който иска да помогне на Рая Праскова, може да го направи, като преведе средства по нейните сметки:

Банка: Първа Инвестиционна банка

IBAN: BG06FINV9150131770515

Основание: Дарение за Рая Емилова Праскова

Банка: Алианц Банк България   

IBAN: BG41BUIN95611000707352

Получател: Фондация "Павел Андреев"

Основание: Дарение за Рая Емилова Праскова

DMS RAYA на номер 17777

Вижте повече в репортажа.